Onze villa is centraal gelegen in Portugal en er is in de directe omgeving van alles te zien. Hieronder krijgt u een indruk. Kijk ook een tussen de Reisgidsen Portugal om een beeld te krijgen van de rest van Portugal.

Foz do Arelho

Bij de samenvloeiing van de lagune Lagoa de Óbidos met de zee, ligt de monding Foz do Arelho, die de mogelijkheid biedt om uit twee verschillenden strandsoorten te kiezen. Aan de ene kant is er de lagune, een prachtige locatie waarvan de oevers weelderig begroeid zijn. Het water is rustig en ideaal voor kinderen en voor het windsurfen. De wind die hier normaal staat, is daar ook zeer gunstig voor. Aan de andere kant is er het strand aan zee. De zee heeft golfslag maar geen grote stromingen. Het biedt uitstekende condities voor surfen en heeft de blauwe vlag, die getuigt van de kwaliteit van het water. Langs de kust ligt een boulevard met een aantal strandtentjes waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht. In Foz do Arelho zelf zijn ook de nodige restaurants te vinden.

Nazaré

Het strand van Nazaré, met zijn milde klimaat en natuurlijke schoonheid, bewaart een van de oudste vissertradities van Portugal. Er bevindt zich een lang sikkelvormig strand met wit zand waar de stad aan zee grenst en staat bekend om zijn bont gekleurde strandtenten. Op zaterdag in de maanden mei en juni kunt u tegen de avond op het strand een interessant schouwspel bijwonen: de "arte xávega”. Vanuit zee arriveren netten vol vis, terwijl de vrouwen de vangsten van de dag al schreeuwend aan de man proberen te brengen. Wanneer je in Nazaré bent, is het vooral een aanrader om je richting de vuurtoren te begeven: gelegen in het Sítio district is dit hoge uitzichtspunt een prachtige plek om over de stad uit te kijken, maar wat de plek vooral interessant maakt, is de mogelijkheid om de gigantisch hoge golven rondom Nazaré te aanschouwen. De golven kunnen hier zo hoog worden dat dit stadje zelfs een onderdeel is geworden van de surf world tour. Om je even voor te stellen hoe hoog de golven dan daadwerkelijk zijn: op het strand Praia do Norte heeft de surfer Garrett McNamara in 2011 het guiness world record verbroken door een golf van meer dan 23 meter hoog te surfen!

Óbidos

Het oudste gedeelte van Óbidos, dat nog volledig ommuurd is, is in zijn geheel een belangrijke trekpleister. Het Kasteel (Castelo de Óbidos) uit de 12de eeuw bevindt zich in dit ommuurde stadsgedeelte. Heel typisch zijn de witgekalkte huizen, die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen. In de straatjes is het zeer gezellig (en relatief fris in warme periodes). Vanop de omwalling heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving.

Tomar

De stad Tomar wordt overheerst door het 12e eeuwse kasteel met het Convente de Cristo. De Tempeliers maakten van Tomar hun hoofdkwartier en bouwden dit kasteel. Het klooster van Christus (Portugees: Convento de Cristo / Mosteiro de Cristo) is een voormalig rooms-katholiek klooster in Tomar, Portugal. Oorspronkelijk een 12e-eeuws Tempeliersbolwerk, toen de orde in de 14e eeuw werd ontbonden, werd de Portugese tak omgezet in de Ridders van de Orde van Christus, die later de maritieme ontdekkingen van Portugal in de 15e eeuw ondersteunden. Het klooster- en kasteelcomplex is een historisch en cultureel monument en stond in 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Net buiten Tomar bevindt zich het Aqueduto dos Pegões. Het aquaduct van Pegões, ongeveer 6 km lang en gevormd door 180 bogen, was een van de belangrijkste openbare werken die in de 17e eeuw in Portugal werden gebouwd. Dit monumentale werk is ontworpen door de vooraanstaande architect Filipe Terzi, om het klooster van Christus van water te voorzien - het verbindt het klooster met het dorp Pegões aan de rand van Tomar, waar vier natuurlijke bronnen waren.
Dit aquaduct - een van de grootste en meest indrukwekkende in Portugal - bestaat uit eenvoudige bogen, met een dubbele laag bogen in de diepste zones, tot een maximale hoogte van 30 meter.

Lagune van Óbidos

Tussen Óbidos en Foz do Arelho ligt de lagune van Óbidos. Dit enorme natuurgebied wordt bewoond door een willekeur aan vogels. De flamingo is hier aanwezig en ook bijvoorbeeld de lepelaar. Er is een pad aanwezig rondom de lagune goed voor een flinke wandeling of fietstocht.

Peniche

Peniche is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het is een van de belangrijkste Portugese vissershavens voor ambachtelijke visvangst en een groot watersportcentrum aan de Atlantische Oceaan. Voordat u naar het strand gaat, moet u zeker een bezoek brengen aan het historisch centrum. Naast het Sanctuarium Nossa Senhora dos Remédios, de kerken Igreja de São Pedro en Igreja da Misericórdia, vindt u er het Forte de Peniche. Dit fort werd in de 16e/17e eeuw gebouwd om samen met fort van Praia da Consolação en het fort van Ilha das Berlengas de kust te verdedigen. Het heeft op verschillende momenten een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Portugal. De visvangst is natuurlijk altijd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van dit stadje geweest. Peniche staat echter ook bekend om het kantwerk dat de vrouwen klosten terwijl de mannen zich op zee bevonden. De zee is nog steeds een van de hoofdattracties en de stranden van Peniche zijn een belangrijke trekpleister. Daarnaast zijn er diverse rotsformaties te vinden waar je mooi kunt wandelen.

Berlengas Eilanden

Op een boottocht afstand van Peniche ligt het natuurreservaat van Ilha das Berlengas. Het heldere water is ideaal voor duikers die hier een schat aan natuurlijke zeefauna en -flora ontdekken. De wilde zee en de afzondering van het eiland zijn ook een bron van mysterieuze verhalen over vissers en boten die hier voor de kust zijn gezonken. De gastronomische specialiteiten worden hier natuurlijk ook gedomineerd door de zee. De boottocht naar de eilanden is vaak ruig door de hoge golven die er vaak zijn door de harde noordenwind.